Genusperspektiv....

Bla bla bla bla.....

Har försökt, ända sedan Thure föddes att uppfostra honom till att se att alla människor är lika oavsett kön. Att det inte finns kill- och tjej färger eller leksaker. Att man kan leka med alla, stor el liten, tjej el kille.

Thure har haft dockvagnar, dockor och Barbie.....

....som har agerat racerbilar med passagerare.

Hur jag än har försökt så har dockorna och vagnarna agerat på ett helt annat sätt i Thures lekar, än vad de nu gör i Kerstins lekar.

De första leksakskatalogerna har börjar dimpa ner i brevlådan vilket resulterar i att man reflekterar över genusperspektivet. Det är klart och tydligt att det finns rosa "docksidor" och blå "bilsidor".
När Thure tittade i en katalog härom morgonen så tittade han endast på de blå "bilsidorna". Han kryssade i helt euforiskt och berättade precis vad han ville ha och vad han skulle leka för lekar med alla grejer.
När sen Kerstin tittade i katalogen en stund senare så bläddrade hon fram till de rosa "docksidorna" brydde sig inte ett dugg om bilar, traktorer och lyftkranar mm. Hon blev helt tossig när hon såg en docka med nappflaska, pussade på varenda liten hund och katt, och pekade på alla dockvagnar och sa "gang" med ett stort leende.

Jag tror faktiskt att våra intressen ligger väldigt djupt rotade i det genetiska arvet och jag kan känna nu med två barn, en av varje kön, att det kan väl få vara så då.
Vi är flickar och pojkar, tjejer och killar, kvinnor och män.

Huvudsaken, kan jag tycka, är att vi uppfostrar alla till ansvarsfulla vuxna, med respekt för sig själv och andra, att alla är lika mycket värda vare sig man är mörka el ljus, tjock el smal, kille el tjej, undersköterska el läkare.
Sen struntar jag fullkomligt i om jag ser en kille i kjol, en tjej som är rakad, en kille som jobbar med barn el en tjej som jobbar på en bilverkstad.

Kyla...

I söndags morse var det flera minusgrader när vi gick upp.

Det var tjockt med frost på gräs och grenar. Thure tyckte det såg ut som snö.

Efter frukosten tog vi på oss varma vinterkläder och gick ut.

Vi kunde konstatera att sanden i sandlådan var frusen, plastleksaker hade frusit fast, luften var sådär härligt krispig och i gräset blev det spår när vi gick.

En solig och vacker vintermorgon....

Första snön...

Den första snön föll på ett storstilat sätt här hemma i Bondorlunda.

Med blixtar och dunder regn och hagel gjorde den entré.

Kan inte säga att jag längtar efter kyla snöstormar, isiga vägar och ett helt ton med kläder man måste ta på sig själv och barnen.

Thure frågade mig igår om jag inte älskade snön precis som han gör, isåfall var det lite elakt mot snön.

Jag försökte förklara för min omtänksamma son så barmhärtigt som möjligt, att jag gillar snön men att jag nog inte älskar den.
Att jag tycker det är fint med snö, roligt att leka i och det hör vintern till.
Men att jag tycker att det är tråkigt att skrapa rutorna på bilen och lite läskigt när det är halt och att jag inte gillar att frysa.

Han lovade att han skulle börja hjälpa mig att skrapa rutorna för då skulle jag nog börja älska snön.

Nja Thure, min goa unge... Har svårt att tro att jag nån gång kommer bli ett fan av vinter, snö och kyla. Men man vet ju aldrig.....