Här provar vi lite nytt igen...

Tänkte jag skulle ge mig på att göra kalljästa frallor så jag satte en deg igår kväll. 

Känner att jag måste dela med mig av receptet för det var så lätt och så gott...

25gr jäst

5 dl vatten
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
600g vetemjöl (ca 6 dl)

Du kan byta ut degvätskan mot mjölk, fil, nyponsoppa, ja nästan vad du vill och blanda ut vetemjölet mot grövre sorter och addera frön och nötter, helt efter egen smak. 

Gör såhär:
Blanda ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja, salt och vetemjöl i en bunke. Degen ska vara väldigt lös men inte rinnig. 

Strö lite mjöl över, täck med plasttfolie och ställ i kylskåpet under natten. 

Sätt ugnen på 275gr, ställ in en djup plåt längst ner i ugnen. 

Strö på mer mjöl över den superlösa degen och lyft liksom upp en handfull deg med handen och lägg bara på en bakplåtspappersklädd plåt, behöver inte rulla eller knåda. Ska bli ca 10 st. 

Låt vila på plåten tills ugnen är varm. 

Förbered ett stort glas med kallt vatten, det häller du på den heta plåten i ugnen innan du skjutsar in frallorna. 

Alltså, när ugnen är varm, öppna luckan, häll på vattnet och in med plåten och stäng luckan snabbt. Ångan som blir gör att man får den där knapriga goda ytan. 

Grädda i ca 20 min. 

Det blev en smarrig frukost...

1
Anonym

Smaskens😋

Svar: 🥖🍞🥐
Frida Abered