Mitten av augusti...

Vi har ett par veckor kvar av augusti, sen går vi in i årets första höstmånad, september. Naturligtvis har skörden kommit igång och vi ser knappt skymten av Mathias. De har mark att skörda både i Stavlösa och inne i stan. Det innebär att de några gånger per säsong måste köra tröskan emellan. 

Härom dagen var ett sådant tillfälle. Om vi vet att han ska köra förbi går vi ut och vinkar till honom. Det är bara några decimeter tillgodo när han åker förbi vårt hus. Tröskan heter Claas Lexion 770, den är 40 fot, skötbordet är 12,3m brett.

De kör alltid med en varningsbil framför som kan varna mötande bilister, den tröskan är för bred för att kunna möta en bil på våra smala landsortsvägar. 

Jag kan inte rå för det, jag är riktigt imponerad av deras yrke, det är så mycket de måste kunna. Så är det väl alltid i och för sig, det man inte kan själv blir man imponerad av. 

När jag träffade Mathias så skämdes han nästan över det yrket han valt och tyckte var intressant. Han ville helst inte prata om det och tyckte det var jobbigt om någon frågade om det. Det ligger ju väldigt negativ klang i ord som bonde, gårdsdräng, traktorförare, lantarbetare osv. De får ju ganska mycket negativ kritik, både på nyheter, media och ofta hör man ord som bonnjävlar, och görs det narr av någon i en sketch så nog är det en bonde som pratar östgötska.

Nog kan alla lära sig köra traktor eller en stor tröska med lite övning. Men alla dessa uträknade svängar de måste göra för att allt ska bli exakt, hur de måste räkna ut vart man ska börja plöja på ett fält, hur man räknar ut hur mycket sprutmedel som ska blandas i en stor spruta, laga och serva alla maskiner och motorer, bygga och renovera maskinhallar. 

Innan jag träffade Mathias så trodde jag att de satte sig i en traktor och plöjde, jag visste inte hur viktigt det var att man plöjde från rätt håll. Jag visste inte heller att i en sprutmaskin som rymmer ca 4000 liter vatten går det bara åt ett par liter sprutmedel, räknar man fel eller råkar använda fel medel på fel gröda så är hela gärdet förgäves och hundratals tusen åt skogen. Allt handlar om noga uträkningar och väldigt hårt hängivet arbete. 

Dessutom så skulle vi inte klara oss utan dom, så om det nu är en stor traktor som ligger och maler framför er på vägen eller om det luktar som en hel gödselstack utanför fönstret, tänk då en extra gång. De jobbar och sliter för vår skull, för våra öppna landskap, för vår goda mjölk, vårt saftiga bröd och för vårt smakrika smör. De ser faktiskt till att vi har mat på borden och att vi har en underbar natur att vistas i. 


#1 - - Elin:

Bra skrivet! Ja de kan en herrans massa som vi inte kan. Som folk kanske inte vet som du skriver..

Svar: Så är det❤️
Frida Abered

#2 - - Anonym:

Så sant gums. Jag fick lära mig av mina föräldrar att alla har lika värde om man är rik eller har ett "fint" jobb kan inte värdesätta någon. Jag och min släkt och många andra tycker om Mathias för den fina person han är💖🍀

Svar: ❤️
Frida Abered