Genusperspektiv....

Bla bla bla bla.....

Har försökt, ända sedan Thure föddes att uppfostra honom till att se att alla människor är lika oavsett kön. Att det inte finns kill- och tjej färger eller leksaker. Att man kan leka med alla, stor el liten, tjej el kille.

Thure har haft dockvagnar, dockor och Barbie.....

....som har agerat racerbilar med passagerare.

Hur jag än har försökt så har dockorna och vagnarna agerat på ett helt annat sätt i Thures lekar, än vad de nu gör i Kerstins lekar.

De första leksakskatalogerna har börjar dimpa ner i brevlådan vilket resulterar i att man reflekterar över genusperspektivet. Det är klart och tydligt att det finns rosa "docksidor" och blå "bilsidor".
När Thure tittade i en katalog härom morgonen så tittade han endast på de blå "bilsidorna". Han kryssade i helt euforiskt och berättade precis vad han ville ha och vad han skulle leka för lekar med alla grejer.
När sen Kerstin tittade i katalogen en stund senare så bläddrade hon fram till de rosa "docksidorna" brydde sig inte ett dugg om bilar, traktorer och lyftkranar mm. Hon blev helt tossig när hon såg en docka med nappflaska, pussade på varenda liten hund och katt, och pekade på alla dockvagnar och sa "gang" med ett stort leende.

Jag tror faktiskt att våra intressen ligger väldigt djupt rotade i det genetiska arvet och jag kan känna nu med två barn, en av varje kön, att det kan väl få vara så då.
Vi är flickar och pojkar, tjejer och killar, kvinnor och män.

Huvudsaken, kan jag tycka, är att vi uppfostrar alla till ansvarsfulla vuxna, med respekt för sig själv och andra, att alla är lika mycket värda vare sig man är mörka el ljus, tjock el smal, kille el tjej, undersköterska el läkare.
Sen struntar jag fullkomligt i om jag ser en kille i kjol, en tjej som är rakad, en kille som jobbar med barn el en tjej som jobbar på en bilverkstad.